Hausting, foredling og bruk
Kursinnhald
Velkomen til Værlandet/Bulandet
Du vert kjent med vel 20 artar du kan hauste i strandsona, i kulturlandskapet og i havet. Lær å bruke tang og ville vekstar i dine rettar og sanke dei på ein berekraftig måte. Kvar vekst har sin smak, eigenskap og gastronomiske oppleving. Fokus på moglegheiter for foredling og til bruk i på kjøkkenet for deg som driv serveringsstad, har tankar om å sanke profesjonelt eller vil få inspirasjon til nye bruksområder. Vi har fått på plass eit knippe kunnskapsrike fagfolk frå heile Norden – der vi skal ta eit djupdykk i botanikk, teknikkar for bruk som ingrediens, smak eller hovedråvare.
Tips til artiklar å lese:
Sundt grønt under vann: http://www.matmerk.no/
Nils-Henning Nesje – ta gjesten ut på matsafari: http://www.magasinetreiselyst.
Leif Sørensen – ny nordisk mat er komme for å bli: http://www.norden.org/no/
Vi har tenkt å dele kurset i to der du enten har fokus på vekstar på land med Nils-Henning Nesje eller vekstar frå havet med Leif Sørensen. Du vil uansett få bekjentskap med begge felta under kurset. Men vi kan komme til å endre på dette i dialog med påmelde deltakarar.
- Tang, tare og bruk av vekstar frå sjø
- Ville vekstar på land – hausting heile året
Program (kan verte endra):
Ta med vindtett og varme klede – vi skal ikkje bevege oss mykje ute, men litt vert det og det bles i Værlandet.
Dag 1
(Frå Bergen til Selje er avreise kl 16.30)
Kl. 19.00 ankomst Askvoll – vi kjem oss om bord i ferja til Værlandet – smakeopplevingar og orientering om bord i båten. Ferja går 19.10!
Kl. 19.00 Innkvartering på Værlandet/Bulandet de bestiller sjølve de overnattingstilbodet som passar dykk på www.destinasjonvest.no
Kl. 20.00 velkomstmåltid – sensorisk oppleving, smaking og innleiing til kurset. Ta med ei eigaprodusert vare som vi presenterer denne kvelden. Tema ville vekstar land. Gle dykk til opplevinga vi røper ikkje alt endåJ
Dag 2
Frukost på overnattingstaden og transport til første post.
Kl. 08.30 – botanikk og plantelære, hav og land, felles i Bulandet. Ei innføring i hausteteknikkar og oversikt over fagområder. Ane Willmann med fleire.
Kl. 11.00 – Trendar, eit inspirasjonsforedrag om marknad og kommunikasjon, Anette Eckmann
Kl. 12.00 – felles lunsj i Bulandet – Nils-Henning Nesje. Praktisk smaking gjennom ein lunsj.
Kl. 13.00 – Foredrag: Ny nordisk mat – komme for å bli kva mogelegheiter gir det oss – Leif Sørensen.
Frå ca. Kl. 14.30 – praktiske øvingar med råvarene. Hav- fortset i Bulandet. Vekstar frå land forflyttar seg til Værlandet Gjesteheim.
Kl. 18.30 utflukt til lokal bedrift, omvising og middag. Tema ville vekstar hav.
Dag 3
Kl. 09.00 praktiske øvingar på kjøkken. Hav – Bulandet, Land- Værlandet.
Lunsj på praksisplassen hav – Bulandet, land – Værlandet Gjesteheim.
Ca. kl. 13.30 oppsummering med regelverk og vegen vidare foredling, måltidsoppleving eller sanking.
Lunsj og oppsummering på Værlandet Gjesteheim.
Avreise til Askvoll båt/ferje kl. 16.30, til Bergen 17.40 frå Askvoll.
Komme seg til Værlandet – enklare enn ein skulle tru.
Tog/buss og båt: Ta toget til Bergen må vere framme i Bergen ca 15.00, båten til Florø går kl. 16.30 frå strandkaien litt vest for torget. Gå av båten i Askvoll – vi møter deg på kaia der. Eller ta buss til Førde og vidare på lokalbussen til Askvoll. Klikk her for båtruter t/r Bergen. Retur til bergen onsdag kl. 17.40 frå Askvoll.
Fly: Fly til Førde, vi kan ordne med transport derifrå, 50 min køyring frå Askvoll så ta eit morgonfly. Går å ta fly til Florø også og ta båten derifrå kl. 17.00. Eller fly til Bergen ankomst der ca 14.30 og ta båten nordover kl. 16.30.
Bil: Når ein plottar Askvoll på GPS’n så vil han ofte ta deg langs RV609 frå Førde det er fint og smalt langs Førdefjorden, men om du legg inn via Sande langs E39 så får du køyre den nye brua og vegen over Dalsfjorden til Askvoll.
Fleire spørsmål så ringer du oss berre så skal vi hjelpe.
Overnatting bookar du her direkte, det er det same kor du bur på øya, har du ikkje med bil vil vi transportere mellom stadane.
http://destinasjonvest.no/
For booking av rom:
Telefon: +47 993 21 740Ring: +47 993 21 740
E-post: post@destinasjonvest.no
PRIS:
Kursavgift inkl alle måltid kr. 2 800,- pr pers. Frå person nr 2 frå same bedrift kr. 2 000,- per pers.